HULTAFORS BIJLEN HET SYMBOOL VAN VAKMANSCHAP.

Hultafors bijlen worden al sinds 1697 op de traditionele manier gemaakt. In de Zweeds provincie Östergötland bij Hult Bruk werkt een select gezelschap aan smeden die werkzaamheden uitvoeren die niet veel anderen ook kunnen. Er zijn maar een paar fabrikant ter wereld die smeden in dienst hebben die deze specifieke ambacht in hun bezit hebben.

KRACHTIG MATERIAAL.

De Hultafors bijlen zijn gemaakt van Zweeds bijlenstaal dat van een consistent hoge kwaliteit is. Wanneer het staal gehard wordt, wordt dit met een methode gedaan die een duidelijke hard-zone in de bij nalaat. Binnen deze zone kunnen de Hultafors bijlen nageslepen worden zonder dat de sterkte van de snede afneemt.

KIES DE JUISTE HULTAFORS BIJL!

Hultafors bijlen zijn ontworpen en worden geproduceerd voor diverse toepassingen, bijlen voor het kappen en kloven. Maar ook diverse modellen voor de jacht, op de camping en zelfs voor het sporten.

HULTAFORS BIJLEN SLIJPEN.

  1. Slijpen Gebruik een convexe snede voor toepassingen als snoeien,kappen en kloven.
  2. Gebruik een rechte snede om te hakken.
  3. Een bijl die onder een hoek is geslepen is gevaarlijk om te gebruiken omdat hij makkelijk kan doorglijden!
  4. Een concave snede houdt een hoog risico in, omdat de bijl kan splinteren.

Axes sharpening

Uw Hultafors bijl kunt u slijpen met een slijpmachine of schuurpapier. Echter is de  veiligste manier om te slijpen is een natslijper, maar het kan soms nodig zijn om eerst bramen of andere beschadigingen weg te schuren met een andere methode, bijv. een slijpmachine.

NB: Het is zeer belangrijk dat u goed oplet bij het slijpen en ervoor zorgt dat de bijl niet te warm wordt! Als een deel van de bijl blauw wordt, is dit een teken dat de getemperde zone in dat deel van de bijl is verdwenen en dat het niet langer bestand is tegen slijtage.

NIEUWE STEEL – BIJLEN

ls een bijl, sleg of hamer breekt, is het bijna altijd de steel/handgreep die de schuldige is. Een slechte kwaliteit of beschadigde steel is een groot veiligheidsrisico. Als de kop echter nog in goede staat is, kunt u uw gereedschap hergebruiken door een nieuwe steel aan te brengen.

Bij het aanbrengen van een nieuwe steel op uw gereedschap is het belangrijk dat u zeker weet dat de steel droog is. Als dat niet zo is en de steel droogt nadat de kop is geplaatst, loopt u het gevaar dat de kop los zal raken. Dit is ook van toepassing op de spie, als u een nieuwe steel aanbrengt en daarvoor een houten spie gebruikt.

Steel symbolen
A = Essenhout
S = Staal
G = Glasvezel
H = Hickory

Uitleg modelnamen
BHS 295 – 19 x 11
Model Lengte Oog

Ga als volgt te werk om een nieuwe steel aan te brengen:

1. Zaag de bestaande steel net onder de kop af.
2. Boor een aantal gaten in het oog.
3. Sla het resterende hout eruit en maak het oog schoon.

Rehandle Hultafors axes

4. Druk en sla de kop op de nieuwe steel, stevig maar voorzichtig. Zaag het uitstekende deel van de steel eraf.

5. Breng de stalen spie zo aan dat het uiteinde van de steel het oog helemaal vult. Mocht de stalen spie niet voldoende zijn, moet u voor de stalen spie een houten spie aanbrengen. U kunt een spie maken van een droog stuk hardhout. Vervolgens deelt u het uiteinde van de steel met een beitel. Breng wat houtlijm op de spie aan, klop de houten spie in de steel en zaag het overtollige hout weg.

6. Klop vervolgens de stalen spie erin zodat deze de houten spie op zijn plaats houdt.
Breng vervolgens olie aan op het uiteinde van de steel om het tegen vocht te beschermen.

Rehandle Hultafors axes

(bron Hultafors)